Drottningen av Kaos : Hillary Clinton och USA:s utrikespolitik pdf ebook

 Drottningen av Kaos : Hillary Clinton och USA:s utrikespolitik pdf ebook

Drottningen av Kaos : Hillary Clinton och USA:s utrikespolitik

  • Siffra: 353986495596401
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 3.8/5 (Votes: 1664)
  • Paperback : 195 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

Forna tiders europeiska imperier tog på sig ett visst ansvar för de länder som erövrades. Exploatering och samhällsbygge gick ofta hand i hand.

Vår tids ledande imperium, USA, känne tecknas däremot av att det totalförstör underkuvade länder, utan att ge någon kompensation. Syftet tycks vara att skapa kaos, och så kallade "failed states", för att på så sätt undanröja eller förhindra framväxten av rivaler.

Jugoslavien. Afghanistan. Irak. Libyen. Syrien. Ukraina. Listan över de länder där USA på senare tid intervenerat med förskräckande resultat - direkt eller indirekt - kan göras lång.

I Drottningen av kaos undersöker den amerikans ka journalisten Diana Johnstone drivkrafterna
bakom denna politik, som har avgörande effekter på en hel värld. I fokus står Hillary Clinton och hennes utrikespolitiska insatser från 1990-talet och framåt.

Diana Johnstones slutsatser är att i jämförelse med Barack Obama står Hillary Clinton för en betydligt mer aggressiv hållning - och då är ändå Obama ansvarig för en mängd drönarattacker, invasioner och regim skiften. Med "Drottningen av Kaos" på tronen i Washington riskeras ytterligare upptrappning av konflikterna med kärn vapenländer som Ryssland och Kina och en utvidgning av krigen i Mellanöstern och Östeuropa.

OM FÖRFATTAREN
Diana Johnstone, född i Minne sota 1934, bosatt i Paris sedan 1990, är journalist och författare. Hon har arbetat för den franska nyhetsbyrån AFP, varit Europakorrespondent för Chicagotidningen In These Times och pressansvarig för de gröna partierna i Europa parlamentet. Hon har tidigare utgivet böcker na The Politics of Euro missiles: Europe's role in America's world (1984) och Dårarnas korståg: Jugoslavien, Nato och västliga villfarelser (2004). Om den senare boken, som väckte stor debatt i Sverige, skrev Sören Sommelius i Helsingborgs Dagblad: "Det hittills utan jämfö relse mest ambitiösa försöket att kritiskt granska de jugoslaviska krigen och hur de framställdes i väst ... för den som vill förstå samtiden är den ytterst väsentlig." Peter Löfgren i Dagens Nyheter, skrev, i polemik mot bokens kritiker, "Det är dumt att anställa bokbål, särskilt på böcker man inte läst ... sådant gagnar bara okunskapen."

OM BOKEN

"Diana Johnstone fångar Hillary Clintons imperialistiska syn på världen i minnesvärd detalj. Som amerikansk senator och utrikes minister missade 'Höken Hillary' aldrig ett tillfälle att stödja ett nytt vapen system eller ett nytt krig. Minns hennes hyperaggressiva angrepp på Libyen (mot försvarsministern Robert Gates inrådan) och den spridning av kaos, våld och vapen som blev följden, inte bara inom Libyen utan till hela regioner i centrala Afrika. Johnstone beskriver Hillary Clinton som den främste representanten för den härskande oligarkin och 'Krigspartiets' favoritkandidat." Ralph Nader

"Drottningen av Kaos är nödvändig läsning. Med tanke på den skar pa konfrontation som vår elit har skapat med Ryssland och Kina - som kan leda till kärnvapenkrig - så är det en historia som vi alla behöver förhålla oss till och förstå på ett korrekt sätt. Vår överlevnad kan bero på det." John V. Walsh, Antiwar.com

Relaterade böcker